OTOK LASTOVO

Lastovo je prekrasan otok koji se nalazi na jugu Hrvatske, u južnoj Dalmaciji.Privlači mnogobrojne turiste svojim prirodnim ljepotama i kristalno bistrim morem. Okružen je s 46 manjih otočića i hridi, netaknute prirode, te brojnim zaljevima. Na samom otoku, koji je dosta šumovit, a ukupne površine 56 km², nalazi se 46 polja u kojima se obrađuju uglavnom vinova loza i masline.Lastovo je među deset mediteranskih otoka koji imaju najocuvaniju izvornu vrijednost netaknute prirode i ljepote.Otok Lastovo s pripadajućim otocima je proglašen Parkom prirode 2006 godine.Na otoku ima više od 30 crkava i kapelica, neke od njih vrlo stare

Mjesto Lastovo je stari srednjovjekovni grad sa dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. Otok je prepun prelijepih uvala sa popularnim turističkim odredištima. Najpoznatiji su Zaklopatica i Pasadur na sjevernoj obali, Skrivena Luka i Ubli na južnoj obali i Lučica, podno mjesta Lastova. Otok posjeduje sve osnovne obilježje mediteranske klime, blage i vlažne zime i topla, duga i sušna ljeta.

Lastovo je poznato po jastozima i vinima, za kojim su čeznuli i rimski carevi. More oko otoka je najbogatije ribolovno područje na Jadranu, tako da Lastovo uistinu nudi vrhunski gastronomski doživljaj.

MITOVI I LEGENDE

Lastovski poklad ima stoljećima staru tradiciju. Prvi put se spominje 1390. , u Statutu Lastova, jednom od najstarijih u Europi, kao “Carnevale” – vrijeme za zabavu, opuštanje i bijeg od svakodnevice

Legenda kaže da se karneval slavi u spomen starog povijesnog događaja kada su katalonski gusari napali Korčulu i poslali su svog glasnika na Lastovo sa porukom da se Lastovci bez borbe predaju. Umjesto predaje, stanovnici Lastova su se naoružali, a žene i djeca su se popeli na brdo Hom u kapelicu Sv. Jurja gdje su molili za pomoć. Pomoć je došla u obliku oluje koja je uništila Katalonsku flota na putu do Lastova. Lastovci su uhvatili katalonskog glasnika te ga za porugu stavili na magarca i proveli kroz mjesto. Tri puta su ga pustili niz “uzu” (konop dug 300 metara), te ga živog užegli i izgorili.


Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.