OSTALE AKTIVNOSTI

Ronjenje

Mnoštvo hridi, zidova, spilja, potonulih galija i brodova u Pelješko–Korčulanskom kanalu i okolici pružaju ugodne trenutke pod vodom bez obzira radi li se o početnicimia ili o naprednim roniocima. Podvodni svijet započinje vec na 5m. Zidovi obrasli smeđim, crvenim i zelenim algama, brojne spužve, mahovnjaci, koralji. Spuštajuci se prema dnu sve je pjeskovitije sa prekrasnim stjenama, školjkama i ribom. Možete vidjeti prelijepe grebene prekrivene anemonama, gorgonijama, povodne špilje i prolaze. Podvodne špilje su svojevrsni raritet i posebna atrakcija ovog područja (posebno u podrucju Žuljane).

U 13 stoljeću na podrućju između poluotoka Pelješac i otoka Korčula odigrala se jedna velika i značajna pomorska bitka između Rep. Genove i Mlecana (Venecije) tom prilikom je zarobljen zapovjednik galije Marko Polo.

U toj bitki potopljeno je više od 60 galija sa obje strane.

Drveni djelovi brodova davno su nestali ili prekriveni stoljetnim naslagama pjeska, ali današnji posjetioci mogu vidjeti prekrasna olovna ili kamena brodska sidra kao i djelove amfora (koje su obrasle algama, mahovnjačama i spužvama) na dubini od 25-40m. Brod “BOKA” nalazi se na dubini od 15m (Orebić). Nasukao se, a potom potopio 1981, dužina broda je 106m. Dio broda iznad crte gaza je izrezan i otegljen, dok donji dio u potpunosti lezi na morskom dnu.

Posebno su popularne olupine starih potonulih brodova na lokacijama oko Žuljane, (ukupno 5) na dubinama između 15 i 45 m. Njemački torpedni brod S57, potopljen 1944 godine, 2 teretna broda (Pola-Pola), 30 godina stara olupina teretnog broda za prijevoz cementa i trajekt Seibel (Ponton). Ovo su samo neke od opcija na podrucju Peljesca i Korcule, koje izdvajamo zbog iznimne ljepote i vaznosti, a za vise informacija obratite se lokalnim centrima za ronjenje, u Vignju, Mokalu (Orebić), Trsteniku i Žuljani.

Biciklizam

Biciklizam uz windsurf sport sa najvecim potencijalom u ovom djelu Pelješca, osim cestovnih ruta kojima nije potrebna organizacija i posebne instrukcije, postoje brojne planinarske staze, “kozji putevi”, rute izmedju starih sela, makadamske ceste kroz vinograde i maslinike, Napoleonov put…

Nazalost jos nije shvacen potencijal brdskog biciklizma i samo njegovo znacenje za turizam. Naime iako je mnogo toga oznaceno i uneseno u karte, postoje djelovi koji se ne odrzavaju, te ih nema na kartama, tako da za sad ostaju tajna lokalnih jahaca.

Speleologija

Speleološki objekti kojih prema popisu ima više od pedeset, a najatraktivnije su jame i špilje, te visoke stijene, idealni su za razvoj speleološkog i penjackog turizma. Špilje u Zelenici, Lozici, Dubi i Bezdiji još su arheološki neistražene, te su potencijalni arheološki lokaliteti, a jame poput one na Sv. Iliji koja je duboka oko 215 metara, izuzetno su zanimljivi kao speleološki objekti.

Planinarenje-treking

Osim Sv.Ilije, Nakovane, postoji mnostvo ruta kroz maslinike i vinograde po cijelom Peljescu, te Korčuli.

Slobodno penjanje

Jos jedan sport sa velikim potencijalom, uz mnostvo prirodnih stijena za penjanje, ali bez postavljenih smjerova. Nadamo se biti prvi koji ce vas obavijestiti o toj promjeni, uskoro!

Paragliding

Sa brda Sv.Ilija (961m)-uz spektakularni pogled na Peljeski kanal, skoje, Korčulu…

No to nije sve uz tradicionalne Dalmatinske sportove kao sto su bocanje i vaterpolo koji se prakticiraju na svakom koraku u Dalmaciji, pa tako i u Vignju, moramo napomenuti da su u tijeku radovi na objektu (u Viganju) koji ce pruzati mogucnost za mali nogomet, rukomet, kosarku i tenis, nazalost zasada samo u Orebiću (8km). I ne zaboravimo najpopularniji sport u Dalmaciji, ispijanje bevande u hladu!


Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.