WINDSURF I KITESURF

WINDSURF I KITESURF DANAS

Viganj je danas postao omiljeno okupljaliste surfera iz raznih krajeva Europe i Svijeta. Morski kanal izmedju Pelješca i Korčule i vjetar koji u njemu puse pruza idealne uvijete za windsurfing i kitesurfing. Uvjeti su takovi zahvaljujuci svojem polozaju na najuzem djelu peljeskog kanala prilikom cega vjetar dobiva na visestrukom ubrzanju.

U ljetnim mjesecima puse maestral koji je i najbolji vjetar za uzivanje ovih sportova, njegova vrlina je konstanta i mali val, sto omogucuje postizanje adrenalinskih brzina!

Maestral obicno pocinje dizat oko 12h, a prave brzine nastaju od 14h do 20h, prosjecna jacina vjetra dostize 5 bofora, a ako ste sretni i do 8 bofora!

Sve to omogucilo je idelne uvjete za organiziranje i raznih natjecanja, treba istaknuti 1989g. kada se odrzalo svjetsko prvenstvo i 1990g. europsko prvenstvo, osim toga Viganj je tradicionalno domacin otvorenom prvenstvu Hrvatske i kupu Hrvatske u windsurfingu.

U ljetnim mjesecima postoji nekoliko skola za wind i kitesurf, koje takodjer i iznajmljuju opremu.

Jutra su idealna za prve korake zbog laganog povjetarca, a i samog kanala koji izgleda kao jezero i pruza osjecaj sigurnosti za pocetnike i djecu.

U nekoliko zadnjih godina dogodila se prava ekspanzija kitesurfinga koji dolaze u sve vecem broju i tvore skupa sa windsurferima spektakulane slike u kanalu.

Ono sto je vecini nepoznato je to da se Vignju surfa cijelu godinu, temperatura mora ne pada ispod 15 stupnjeva, a vjetra ima napretek, juzni vjetrovi preuzimaju kontrolu nad kanalom, sa prosjekom vjetra od 5 do 6 bofora na udare do 8 i vise. Ponekad u zimskim mjesecima puse tremuntana, koja je po svojim karakteristikama slicna maestralu i naravno bura koja je ipak za najodvaznije.

Sve to ukazuje na veliki potencijal Vignja, ne samo u Hrvatskim okvirima vec i sire.

Cestitamo na izboru!!!

POVIJEST WINDSURFINGA

Svaki put kad Jim Drake odlazi jedriti na dasci, on ponovo piše povijest. Razlog je jednostavan. Nitko, bilo gdje, ne jedri na dasci duže od Jim Drakea. Prve misli i ideje originalnog Windsurfera zapravo datiraju iz ranih 60-ih, kada je Jim Drake razgovarao o primjeni potencije vjetra na skije za vodu i dasci za surfanje sa svojim dobrim prijateljom Fredom Payneom. Međutim, u tom trenutku mislio je koristiti zmajeve prije nego konvencionalna jedra. Ipak, ništa se uistinu nije dogodilo dok se nekoliko godina kasnije nisu sreli Jim Drake i Hoyle Schweitzer, te zajedno napravili dasku u Jimovoj kući u Kaliforniji. To je bilo siječnju 1967, ali detalji kao što je kobilica, peraja i universalno povezivanje nisu bili ni blizu finalizaciji. U stvari, Drake je jos uvijek pokusavao odgonetnuti kako jedro može biti montirano i kako daska može biti pod kontrolom. Nekoliko mjeseci kasnije za vrijeme jednog od Drakovog putovanja na svoje radno mjesto u Norton Air base u južnoj Kaliforniji dosao je na ideju o pokretnom jedru.

Jim Drake je poveo svoju obitelj na plazu 23.05.1967, a svoj novi izum je nazvao “The Skate”. Nitko na plaži nije mogao znati da je gospodin sive kose u tom trenutku stvarao povijest.

Iako se kredit mora dati Drakeu za izum ovog sporta, to su u stvarnosti Hoyle i Diana Schweitzer, koji su dali život ovom novom sportu, jedrenju na dasci.. Njihova vizija, energija i strast ostaje jedano od najvažnijih dostignuća našeg vremena.

POVIJEST KITESURFINGA

Kitesurf je relativno novi sport, ali ideja da se koristi zmaj u pogonske svrhe postoji stoljećima.Kinezi, u 13 stoljeću, eksperimentiraju sa potencijom zmaja. Kontrolirani pogona uz pomoc zmaja sa inovativnim sustavom kontrole, 4-konopca, koristio je George Pocock u 1800, kao alternativa za konjsku snagu na vozilima i barkama. Prvi pothvat da se prevali duza distanca na pogon uz pomoc zmaja (preko Engleskog kanala) uspješno je pokušao Samuel Cody u 1903. Puno kasnije 1978, Ian Day je pokazao da katamaran na pogon zmaja moze ići brže od 40 km na sat. Tijekom 1980-ih, neke avanturističke duse radile su na ubrzavanju klizanja, skijanja i kanua uz pomoć zmajeva.

Kitesurfing nije došao na svoje kao sport sve dok Francuska braca Legaignoux Bruno i Dominique, te Amerikanci otac-sin, Bill i Corey Roeseler zasebno razvijaju specificne zmajeve na napuhavanje dizajnirane za svrhu kitesurfinga.Kite i kitesurf dizajn i dalje se poboljsavaju i sport je postao vrlo popularan.


Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.