VIGANJ

POVIJEST VIGNJA

Viganj se kao naselje prvi put spominje u zemljišniku Dubrovačke Republike iz 1336 kao Vigel i Vighen, iako je mnogo starijeg postanka. Za samo porijeklo naziva Viganj vezano je više legendi. Prema jednoj, ono je vezano uz naziv susjednih naselja Nakovane i Kućišta. Ta legenda kaže da su jednom davno živjela tri brata, sinovi kovača, od kojih je jedan naslijedio kućište (kuću i okućnicu), drugi naslijedio viganj (kovački mijeh), a treći naslijedio nakovanj, pa su po njima susjedna mjesta u kojima su se naselila i dobila nazive. Medjutim, ova…(VIŠE)

VIGANJ DANAS

Viganj je smješten u prostranoj uvali zapadno od rta Sveti Liberan, na rubu plodne flišne zone. Iznad Vignja nalaze se stari slikoviti zaseoci Basina, Brainica, Dol, Pirovica selo, Njakarino, Sokolovo, Dujmovica, Podac, Jerkovo, Sapetino, Cikatica (Kovačević), Gagica, Kraljevića, Habica Selo.

Rt sveti Ivan kao zapadna granica Vignja i mjesto gdje zavrsava Peljeski kanal na cijem vrhu se nalazi istoimena crkvica, pruza jedinstveni pogled i nezaboravne … (VIŠE)

Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.