VIGANJ DANAS

Viganj je smješten u prostranoj uvali zapadno od rta Sveti Liberan, na rubu plodne flišne zone. Iznad Vignja nalaze se stari slikoviti zaseoci Basina, Brainica, Dol, Pirovica selo, Njakarino, Sokolovo, Dujmovica, Podac, Jerkovo, Sapetino, Cikatica (Kovačević), Gagica, Kraljevića, Habica Selo.

Rt sveti Ivan kao zapadna granica Vignja i mjesto gdje zavrsava Peljeski kanal na cijem vrhu se nalazi istoimena crkvica, pruza jedinstveni pogled i nezaboravne zalaske sunca. Sjeveroistočno od Vignja je popularno planinarsko izletište Sveti Ilija (961 m), a sjeverna granica je arheoloski zasticeno podrucje misticne Nakovane.

U centru mjesta dominira Dominikanski samostan i zupna crkva Gospe od Rozarije, koju je 1671 dao sagraditi brodovlasnik Marko Krstelj. Crkva je jednobrodna građevina, a na glavnom oltaru je kip Blažene Djevice Marije. U crkvi se čuva drveni gotički kip Gospe s djetetom i renesansno poprsje sveca. Nesto sjevernije nalazi se zupna crkva Sv. Mihovila, podignuta u doba gotike, a dogradjena 1760. Zaljev krase stare kamene vile i kuće koje su nekada bile domovi poznatih mornara i pomoraca, a sada polako otvaraju vrata svojim gostima, ponosne kao nekada.

Još 1936 godine u Vignju je osnovano turističko društvo, prvo na ovom dijelu Jadrana, te je danas gospodarska osnova uz ribarstvo i poljodjelstvo. Posjeduje vrlo ugodnu klimu i topla godišnja doba, zaklonjen gorjem od sjevernih vjetrova i okrenut prema uvijek toplom jugu, Viganj ima 3600 suncanih sati godisnje, a od ranog proljeca do kasne jeseni obiluje maestralom. Viganj, koje je ujedno i lučica za manje brodice i prikladno odredište za miran odmor gostiju, ali prije svega zaljubljenika u aktivan odmor, windsurfing i kitesurfing, planinarenje, biciklizan, speleologija, zmajarenje i vaterpolo.

Ovo malo mjesto nudi mnogo zabavnih fešta koje će vas privuči i učiniti da se osjećate kao kod kuće. Ljeto je uvijek zanimljivije kada mjesto organizira fešte koje ugoščuju domaće glazbene grupe, te klape uz ribu i vino. U zimskim mjesecima tradicionalono se organiziraju nadaleko poznate pokladne feste. Ovo mjesto posjeduje mnogo konoba i barova uglavnom smještenih na plažama ili uz samo more. Tijekom ljeta barovi organiziraju zabave koji privlače ne samo mladež, već sve one koji se vole zabavljati. Gastronomska ponuda je raznolika i bogata, te nudi za svako nepce ponesto.

U centru mjesta, pored dominikanskog samostana nalazi se supermarket, a u neposrednoj blizini isplovljava brod za grad Korčulu. U Vignju ima mnogo kuća i vila za iznajmljivanje, te nekoliko kampova. Kupače će oduševiti mnostvo šljuncanih plaža uz obalu Vignja, posebno Ponta, centralna plaza, gdje se nalaze dvije skole za windsurfing i kitesurfing,prekrasna plaza Ploce, ispod zaseoka Basina, te dvije izolirane naturisticke plaze podno Sv.Ivana (crkvica) daleko od civilizacije,pravi raj koji ceka na otkrice.

Cestitamo na izboru!

Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.