GRAD KORČULA

GRAD KORČULA se nalazi na istoimenom otoku Korčuli i teritorijalnom ustroju obuhvaća naselja Čara, Pupnat, Žrnovo, Račišće i sam grad Korčulu. Korkyra – Melaina – pošumljena Korčula, kako su je nazvali stari Grci, odlikuje se ljepotom prirode i bogatstvom povijesnog, kulturnog i tradicijskog nasljeđa. Srednjevjekovni grad Korčula opasan zidinama i kulama podigli su i bogato ukrasili kamenoklesari u 14., 15. i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijic graditelj zvonika katedrale Sv. Marka. Unutar gradskih zidina na skladnom tlocrtu nižu se redovi cvjetnogotičkih i renesansnih građevina, palača, crkava, uličica i trgova s mnoštvom umjetničke i spomeničke baštine u muzejima, crkvama i zbirkama. Grad Korčula se diči kamenoklesarstvom i brodogradnjom kao stoljetnim obrtima, sačuvanim viteškim igrama moreškom, moštrom i kumpanijom, Markom Polom, koji je svoj životni put započeo u ovom gradu. Istančano suglasje življenja čovjeka i ovog podneblja najbolje svjedoči o trajnoj privlačnosti ovoga grada na otoku Korčuli.

Dvadesetšest ulica ovog prelijepog kamenog grada složene su u obliku riblje kosti, te se isprepliču sa glavnom ulicom koja vodi iz juga prema sjeveru, djeleči grad na dvije jednake polovice. Ulice okrenute istoku su malo zakrivljene da bi zaštitili grad od hladne bure i kišovitog juga tokom zimskih mjeseci. Ulice sa zapadne strane su ravne i slobodno propuštaju osvježavajuči zapadni vjetar maestral tokom vručih ljetnih mjeseci. Najstariji “klima uređaj” na Mediteranu koji još i danas čini život ugodniji stanovnicima Korčule.

MOREŠKA

Viteška igra koja se sačuvala još jedino na Korčuli , iako se igrala u mnogim Mediteranskim gradovima. Ples-sukob koji nastaje kada bijeli kralj sa vojskom dolazi da oslobodi „ bulu „ svoju vjerenicu koju je oteo crni kralj. Tokom ljeta ples se izvodi svakim ponedeljkom i četvrtkom.

KUMPANIJA

Ples sa mačevima koji je sačuvan u mjestima Žrnovu,Pupnatu, Smokvici, Čari, Blatu i Veloj Luci, a podsječa na borbe Korčulanskih četa protiv gusara koji su kroz stolječa napadali otok.

MITOVI I LEGENDE

MARKO POLO – Jedna od najpoznatijih legendi o Korčuli svakako je ona koja govori o korčulanskom podrijetlu slavnog svjetskog putnika, Marka Pola. Ta legenda potaknuta je povijesnom činjenicom da je u velikoj pomorskoj bici između Venecije i Genove 1298 godine u blizini grada Korčule bio zarobljen Marko Polo u dobi od 44 godine.

Nakon sto je bio zarobljen i odveden u zatvor Genovu, napisao je knjigu Million o svojim putovanjima u Kinu. Ipak, Marcov kolega iz zatvorske ćelije, Rusticello je taj koji će kasnije izdati knjigu “Putovanja Marka Pola”. To je ucinilo Markova putovanja poznata diljem svijeta. Knjiga je izazvala senzaciju u zapadnom društvu kada je objavljena, jer mnogi Europljani su prvi put upoznati životom egzotičane i dosad nepoznate kulture Dalekog istoka.

On se samo tri godine ranije vratio sa svog legendarnog putovanja po Dalekom Istoku koje je trajalo 17 godina i na kojemu je upoznao najpoznatije tadašnje vladare, njihove narode i brojne običaje. I samo njegovo putovanje po Dalekom Istoku ima prizvuk legende jer je teško vjerovati da je jedan čovjek mogao sve to proputovati i doživjeti u svom ljudskom vijeku.

Za današnju Korčulu legenda o Marku Polu kao Korčulaninu ima izrazito turističko značenje jer se on kao prvi svjetski putnik neminovno povezuje s putovanjima i turizmom. Tako je u Korčuli jedan hotel nazvan njegovim imenom a u najnovije vrijeme i jedna turistička agencija. Ime Korčule kao rodnog mjesta Marka Pola spominje se širom svijeta.

Po legendi o Marku Polu, njegova kuća nalazi se usred staroga grada Korčule odakle se pruža izvanredan pogled na Pelješki kanal, koji je u tom vremenu bio važan trgovački pravac, a porodica Marka Pola kao trgovačka obitelj bila je vrlo zainteresirana da prati sve brodove koji tim kanalom prolaze.


Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.