OTOK MLJET

Mljet je za mnoge turiste jedan od otoka izgubljenih na pučini. To je otok do kojeg je i u stvarnosti teško doći. Ne dozvolite da krajolik, koji se spominje u pričama o Odiseju, svetom Pavlu, benediktincima i sredozemnoj medvjedici i za Vas ostane neotkriven. Mljet je naoko nerazvedeni izduženi otok, širok prosječno 3 km, a dugačak 37 km. Prirodoslovno to je otok osebujnosti i kontrasta, a Nacionalni park “Mljet” zauzima njegov sjeverozapadni dio, koji se proteže područjem od 5.375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora. To je područje 11. studenoga 1960. godine proglašeno nacionalnim parkom i predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava u Jadranu.

MITOVI I LEGENDE

Odisejeva špilja nalazi se ispod mjesta Babino Polje. To je velika pecina u obliku jaja sa 30 metara dugim tunelm kao ulazom, a ujedno sluzi kao prirodna luka za lokalne ribare. Drugi ulaz u spilju je kroz brdo.

Legenda kaze da je Odisej upravo ovdje nasao utociste nakon prezivljavanja brodoloma, odakle i potjece ime spilje. Prema Homeru, mitski kralj Itake na njegovom povratku kuci iz Trojanskog rata, prezivio je brodolom na stijenama pokraj otoka Ogiggije, zanimljivo je to da se upravo ispred ulaza u Odisejevu spilju nalazi mali stjenoviti otocic imena Ogiran! Odisej, vec jako iscrpljen, doplivao je u spilju gdje ga je cekala nimfa Calypso, kci boga mora Posejdona.Ocaran ljepotom otoka i zaljubljen u nimfu Calypso, Odisej provodi na Mljetu jos dugih sedam godina.


Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.