Nakovana – povijest i baština

NAKOVANSKA VISORAVAN NASELJENA JE VEC NAJMANJE 8000 GODINA. NAJJRANIJI TRAGOVI LJUDSKOG BORAVKA PRONAÐENI SU U ŠPILJI ZVANOJ SPILA NA BRDU KOPINJE. KASNIJE, TIJEKOM 1. TISUCLJECA PRIJE KRISTA, OVDJE SU OBITAVALI ILIRI. NJIHOVO SREDIŠNJE NASELJE BILO JE NA BRIJEGU KOJI SE I DANAS NAZIVLJE “GRAD”. POD BROJNIM KAMENIM GOMILAMA OKO GRADA ILIRI SU POKAPALI SVOJE VELIKAŠE, DOK SPILA KRIJE NJIHOVO SVETIŠE.

NAKON RIMSKOG OSVAJANJA U 1.STOLJECU PRIJE KRISTA, KRAJ JE PRIVREMENO OPUSTIO. SELO NAKOVANA NASTALO JE U SREDNJEM VIJEKU, A PRVI PUT SE SPOMINJE U 14. STOLJECU, KAO NAJRAZVIJENIJE MJESTO NA PELJEŠCU POSLIJE STONA. SVE DO 19.st. NAKOVANA JE BILA U SKLOPU DUBROVACKE REPUBLIKE I TIJEKOM TOG PERIODA POSTALA METOM GUSARA I DRUGIH RAZBOJNICKIH SKUPINA. TIJEKOM II.SV.RATA DONJU NAKOVANU SPALILI SU TALIJANSKI VOJNICI, A DOLASKOM NIJEMACA VECINA STANOVNIŠTVA IZBJEGLO JE U IZBJEGLICKI LOGOR EL SHATT U EGIPTU.

ILIRI SU SVOJE VELIKAŠE POKAPALI POD KAMENIM GOMILAMA.SVAKA GOMILA SADRŽAVALA JE PO JEDNU ILI VIŠE GROBNICA S KONSTRUKCIJOM OD SUHOZIDA ILI KAMENIH PLOCA. UZ POKOJNIKE SU KATKAD PRILAGANI DAROVI – KERAMICKO POSUÐE, NAKIT I ORUŽJE. GOTOVO SVI GROBOVI DAVNO SU OPLJACKANI. POSTOJI OKO SEDAMDESETAK GOMILA KOJE OKRUŽUJU ILIRSKO NASELJE NA GRADU.

BRIJEG ZVAN GRAD POSJEDUJE IDEALNE PRIRODNE OSOBINE ZA PODIZANJE UTVRÐENOG NASELJA – GRADINE. SMJEŠTEN NEPOSREDNO IZNAD PLODNOG POLJA, S DOBRIM PREGLEDOM NAD BLIŽOM I DALJOM OKOLICOM, OPASAN JE GOTOVO SA SVIH STRANA STIJENAMA VISOKIM DO 20 METARA. BIO JE NASELJEN VEC ZA BRONCANOG DOBA (U 2. TISUCLJECU PR.K.). TIJEKOM POSLJEDNJIH STOLJECA STARE ERE NA NJEMU SU STOLOVALI ILIRSKI GOSPODARI NAKOVANSKE VISORAVNI. PRISTUP GRADU BIO JE MOGUC JEDINO PRI SREDINI STRME JUŽNE PADINE. NA OVOM MJESTU STAJAO JE BEDEM S ULAZNIM VRATIMA, CIJI SE OSTACI KRIJU POD GOMILOM OBRUŠENOG KAMENJA. SVE DO 18. ST. GRAD JE SLUŽIO STANOVNIŠTVU NAKOVANE KAO UTOCIŠTE PRED GUSARIMA.

CRKVA MALE GOSPE SPOMINJE SE PRVI PUTA VEC POTKRAJ 14. STOLJECA., IAKO JE VJEROJATNO NEKOLIKO STOTINA GODINA STARIJA. TO JE NAJSTARIJA CRKVA NA OVOM PODRUCJU U KOJOJ SE JOŠ SLUŽE MISE

ŠPILJA POZNATA KAO SPILA, SASTOJI SE OD NEKOLIKO DVORANA, UKUPNE DUŽINE 65 METARA. PRETPOVIJESNI STANOVNICI NAKOVANSKE VISORAVNI KORISTILI SU OSVIJETLJENI PROSTOR PRI NJENOM ULAZU ZA POVREMENI BORAVAK, OD RAZDOBLJA  RANOG NEOLITIKA DO BRONCANOG DOBA (OD 6. DO 2. TISUCLJECA PRIJE KRISTA).
ZA POSLJEDNJIH STOLJECA STARE ERE, ILIRI S GRADA KORISTILI SU SKRIVENU, MRACNU UNUTRAŠNJOST SPILE KAO SVETIŠTE. PRED STALAGMITOM FALUSNOG OBLIKA ODRŽAVALE SU SE RITUALNE GOZBE I OSTAVLJALI ZAVJETNI DAROVI. KASNIJE JE ULAZ U SVETIŠTE ZATVOREN, PA JE ONO DONEDAVNA OSTALO NEPOZNATO. OTKRIVENO JE 1999. I ARHEOLOŠKI ISTRAŽENO TIJEKOM GODINE 2000.

Iz Nakovane potjece nekoliko znacajnih ljudi poput Ivana Lupisa-Vukica, izumitelja torpeda, Pavla Lupisa, prvog Hrvata u Novoj Zelandi.

Vilinski izvor NORIN

Na putu prema Iliji iz pravca Nakovane u skrivenom dijelu brda Pišcet nalazi se vilinski izvor Norin. Voda tijekom kišnih dana pišci kroz desetak rupa u visokim stijenama ulijevajuci se u korito gdje obrce dva velika okrugla kamena. Samo mjesto okruženo je  gustom šumom, bršljanom i mahovinom, a do izvora se dolazi koritom potoka. Samo mjesto odaje poseban ugodaj, pa su se vjerojatno tako i rodile legende o vilama koje su tu našle posljednje utocište na svijetu. Nakovjani su samu vodu smatrali ljekovitom i cudotvornom, a tijekom dolaska u Norin vilama se treba javiti rijecima;

“Fajen Isus, zelene gorice,
i u vaman posestrine vile
da biste mi zdravje udilile
za me i za koga idem”

Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.