Mljet – mitovi i legende

Odisejeva špilja nalazi se ispod Babinog Polja. Ima dva ulaza: sa mora i sa kopna. Duboka je oko 30ak metara…

  • Ribari iz Babinog Polja još i danas je upotrebljavaju kao sklonište njihovih čamaca od otvorenog mora
  • Još od davnih vremena vjeruje se da je Odisej u ovoj špilji pronašao svoje sklonište, po čemu je špilja i dobila ime
  • Prema Homeru, mitski kralj Itake na svom putu natrag kući iz Trojanskog rata doživio je brodolom na stijenama pokraj otoka Ogigije
  • (Zanimljivo je da se baš upravo ispred ove špilje nalazi mali otočić od stijena a zove se Ogiran!). Odisej, već dosta iscrpljen, doplivao je u špilju gdje ga je čekala nimfa Calypso, kći boga mora Posejdona. Očaran ljepotom otoka i zaljubljen u nimfu Calypso, Odisej je na Mljetu proveo punih 7 godina

Odisejeva špilja je pećina jajolikog oblika s nekoliko desetaka metara u promjeru. Ima urušen svod te je po tome dobila ime Jama, jer gledajući iz zraka, izgleda kao velika rupa u zemlji. Dno je ispunjeno morem. Kroz vapnenačke slojeve, što je odvajaju od otvorenog mora, nastao je prodor u obliku tunela pa se u špilju može ući plivajući ili manjim čamcem.

Ulazak s morske strane je širok 4 do 5 metara, a iznad razine mora samo 1 ili 1,5 metar. Dubina mora u tunelu špilje je 8 do 10 metara, dok je sam tunel dugačak oko 20 metara. Pristup s kopna je moguć i to preko vrlo strmih improviziranih stepenica.

Odisejeva se špilja koristi kao sklonište za ribarske čamce i ribarski alat: mreže, (danas zabranjene) mljetske vrše, parangale i vesla, te predstavlja najneobičniju luku na cijelom Jadranu, ali i šire.

U ljetnim mjesecima, oko podneva, kada sunčeva svjetlost najjače udara na područje špilje, u moru se stvara spektar boja, posebno zanimljiv turistima te ljubiteljima istinskih prirodnih fenomena i fotografije. U samu Jamu, ponajviše zbog visokih stijena, svijetlost nikad ne dolazi.

U špilji je, dok je još bila prisutna u Jadranu, boravila i sredozemna medvjedica.

Legenda o Odiseju

Ispred špilje se nalazi hrid Ogiran. Za vrijeme visoke plime ili za vrijeme jakog južnog vjetra hrid je potpuno prekrivena morem i predstavlja realnu opasnost za moreplovce. Prema legendi, upravo iz tih razloga, Odisej je doživio brodolom te je doplivao do špilje, gdje se sklonio. Na otoku je vladala nimfa Kalipso te je Odisej podlegao njenim čarima kao i ljepotama njenog otoka, ostavši “zarobljen” na otoku sedam godina, kada je po nalogu bogova bio pušten. Razlog lokalnom stanovništvu da vjeruju kako je upravo Mljet drevna Ogigija leži upravo u Odiseji, gdje Homer govori kako su maslinici i vinogradi bili odmah nadomak samog mjesta brodoloma, a na Mljetu to zbilja i jest realan slučaj. Vjerojatno zbog nezainteresiranosti lokalnog stanovništva, kao i zbog veličine i razvikanosti u svijetu, ali i zbog jednakog imena kroz povijest, legenda o Odiseju danas se pripisuje otoku Malti, a ne Mljetu.

Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.