Dubrovnik

Srednjovjekovni grad na hrvatskom dijelu jadranske obale i riznica kulturno – povijesnih spomenika koji su nastajali tijekom tisućgodišnjeg razdoblja njegovog postojanja.

U prošlosti je bio Grad-Republika, uz Veneciju jedan od najpoznatijih kulturno-gospodarskih središta na Mediteranu. U novijoj povijesti je središte suvremenih kulturnih i turističkih zbivanja: grad ljetnog festivala – međunarodne smotre vrhunskih dostignuća glazbeno-scenskog stvaralaštva, grad muzeja i galerija. Te vrijednosti stvorile su od Dubrovnika prostor koji pruža bogati izbor raznovrsnih doživljaja i uzbuđenja, ali i potpuni odmor u tihom, umirujućem okolišu blage mediteranske klime i prekrasnih primorskih pejzaža.

“Non bene pro toto libertas venditur auro” - “Sloboda se ne prodaje za sve blago svijeta”, uklesano je već u davnim vremenima Dubrovačke Republike nad vratima Lovrijenca, neosvojive dubrovačke tvrđave.

Za burne povijesti, na ovom se području dodirivalo i sukobljavalo mnoštvo suvereniteta i pomorskih sila: Bizanta, Saracena, Hrvata, Normana, Venecije, malih kneževina i kraljevina, pa ugarsko-hrvatske države i preko nje rimsko-njemačkog carstva, osmanlijskog, habsburškog i Napoleonovog carstva.

Na takvoj razmeđi mali grad poput Dubrovnika uspio je političkom umješnošću izboriti potpuni oblik samouprave tako da je stoljećima djelovao kao neutralna, samostalna država – Dubrovačka Republika.

Razglasite:
  • Print
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter

Comments are closed.

Rezervacije
Weather
Incomplete forecast XML received.
Please refresh your browser.